崖边别墅概念设计让你反重力来自希腊爱琴海

“Casa Brutale”崖边别墅,算是对现代建筑简约和谐风格的一个淋漓尽致的阐释了。这个由OPA(建筑自由平台)设计的概念型住宅,它摇摇欲坠于爱琴海之上,

2015-07-26


崖边别墅概念设计让你反重力来自希腊爱琴海


“Casa Brutale”崖边别墅,算是对现代建筑简约和谐风格的一个淋漓尽致的阐释了。这个由OPA(建筑自由平台)设计的概念型住宅,它摇摇欲坠于爱琴海之上,

是一个变化多样的生活空间,且住宅本身也是对美学、建筑学,功能和工程学的一次积极探索。它正被期待着早日建成呢!


“Casa Brutale”崖边别墅直接吸取了Adalberto Libera的意大利杰作“Casa Malaparte”的精髓,但是,却并非一如往常地坐落在地表,而是被四周温和的土壤包围在地底下。

它的房屋都是用简单的材料建成,如木头、玻璃,水泥这些。建筑的重点放在风景和海洋两个主题上,建筑在地表之上没有任何延伸,唯一在地面上的,只有一个用来分隔垂直崖面的外墙。


房子的屋顶是一个由加固玻璃筑成的水晶般的游泳池,泳池底部也是玻璃组成的,它充当着一个巨大的天窗的角色,让房间能够洋溢在一片自然光当中。房子面向悬崖的那一边自上而下也都是玻璃墙,

这样一来,便可以最理想程度地扩展室内观赏自然环境的视野。


50步的楼梯将房主人一步步引向住宅里面,在最后一个阶梯,有一扇高大的古老木制的旋转门,而在住宅里面,剩余一切都是一览无余的,空旷且简洁:一个水泥浇铸的餐桌,

与餐桌配套的表面镶有木头的水泥长凳,长凳后面一个雕刻精致的壁炉。

一条细细的钢铁楼梯由厨房通向主卧室的夹层,如同其他家俱一样,床架也是由水泥和木头制成,而墙面装有玻璃,以此便可以大大增加些室内空间光影变换的趣味。在主层楼内,有一间客房,

也有一条小小的,能够通往储藏室和浴室的走廊。



OPA presents conceptual cliffside casa brutale on the aegean seaall renderings courtesy of OPA

‘casa brutale’ is an unclad statement of simplicity and harmony in contemporary architecture. the conceptual residence, by OPA (open platform for architecture), 

is a chameleonic living space that teeters on the high cliffs above the aegean sea. it is a study of aesthetics, structure, function and engineering, waiting hopefully to be built.

‘casa brutale’ draws directly from adalberto libera’s italian masterpiece casa malaparte; but rather than sitting above ground, it’s encased by the tender earth surrounding. 

the home is constructed with simple materials like wood, glass, and raw concrete, putting the focus on the landscape and ocean. nothing extends above the ground level, 

and impact is limited to a single façade that separates the vertical cliff face.


interior view of the pool above

the roof of the residence is a crystalline pool made of reinforced glass. its bottom is glazed, and functions as a massive skylight that floods the interior with natural light. 

top-to-bottom glass covers the entire cliff-facing façade, which poetically maximizes the exposure of the home to the elements.

entrance to ‘casa brutale’


fifty stairs take homeowners downwards into the house, at the bottom of which is a tall, rotating door of aged wood. internally, the rest of the home is bare, open, and simple. 

a cast concrete dining table is accompanied by a matching set of concrete benches, topped with a seating surface of wood. behind the seats, is a sculpturesque fireplace.

a thin, steel staircase leads from the kitchen to the mezzanine, which is dedicated to the master bedroom. like other furnishings, the bed frame is made of concrete and wood,

 and walls are mirrored to enhance the play of light and shadow. on the main floor, there’s a guest room, as well as a small corridor that leads to a storage area and bathroom. 


view from kitchen
half-level, with the mirrored walls 
master bedroom on mezzanine
designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.
edited by: nick brink | designboom 
Copyright © 2008-2017 AS国际建筑与空间研究所(ASRI) 。备案号:京ICP备16022350号
北京市东城区银河SOHO,B座3层20303、20305、20307室